Informatie
maart 24, 2021

Waarom zou je een industriële ventilator kopen?

Industriële ventilatoren

Schone lucht wordt steeds belangrijker. Ook in uw omgeving. Daarom kunt u een industriële ventilator gebruiken om vuile lucht af te zuigen, verse lucht in te blazen, chemicaliën af te voeren en processen af te koelen. Zo’n industriële ventilator is dus echt overal te gebruiken. Vanzelfsprekend worden ze robuuster uitgevoerd waardoor de levensduur van een industriële ventilator wordt verlengd.

Wat doet een industriële ventilator? En waar kunt u deze gebruiken?

We houden van simpel. Daarom een simpele uitleg: Een industriële ventilator zuigt lucht aan de zuigzijde naar binnen, verhoogt de druk op het gas en perst vervolgens bij de hogere druk de lucht aan de perszijde naar buiten. Het is een draaiende machine waarbij lucht in beweging wordt gebracht.  

Zo’n industriële ventilator kunnen wij in verschillende varianten leveren. Afhankelijk van uw toepassing en bedrijfssituatie wordt er gekeken wat de beste optie is. De meest gebruikte en verkochte industriële ventilator is een ventilatorhuis met een motorstoel, steunend op de grond. Deze variant noemen we uitvoering 4.  

Zoals we al eerder schreven, de industriële ventilator zorgt voor een betere en schonere lucht. Dat betekent dus dat u de ventilator in bijna iedere industrie kunt gebruiken. Wil u even sparren met onze professionals? Dat kan via sales@slingerlandtechniek.nl 

Wij hebben een aantal cases voor u. Waar de industriële ventilator onder andere wordt gebruikt. Herkent u uzelf of uw bedrijf hierin?  

1) Stofafzuiging

In veel productieprocessen ontstaat stof. Tijdens de bewerking van materialen heeft u altijd te maken met industriële ventilatoren. Zoals het produceren van houten deuren. Tijdens het produceren van houten deuren wordt de grondstof bewerkt om een mooie voordeur te maken. Schuren, zagen, frezen etc. dat spreekt voor zich. Tijdens dit proces ontstaat er veel fijnstof en grof stof. Dat wilt u natuurlijk zo snel en schoon mogelijk afzuigen door de industriële ventilator. Het stof wordt afgezogen en via een filter wordt de lucht naar buiten geblazen. De industriële ventilator zorgt direct voor schone lucht binnen. Wel zo prettig voor de werkomgeving van u werknemers. Een extra voordeel: In het proces wordt er geen warme lucht verloren.  

2) Afvalverbranding ovens

Het volume afval reduceren gebeurt door middel van afvalverbranding. Giftige componenten worden ontleed en energie wordt opgewekt. Wist u dat het afval verbrand bij temperaturen van boven de 850 graden? Het stoomproces om elektriciteit te genereren is vergelijkbaar met energiecentrales. U voelt ‘m misschien al aankomen, tijdens dit proces moet de vuile lucht afgezogen worden en via een filter naar buiten gaan. Uiteraard wordt de lucht zo goed mogelijk gereinigd.  

3) Oppervlakte behandeling

Een oppervlaktebehandeling of het coaten van een oppervlakte is een proces waarbij een deklaag op een ondergrond wordt aangebracht. Bijvoorbeeld verzinken, beitsen en passiveren, lakken of verchromen. De dampen en fijn stoffen die hierbij vrijkomen wilt u zo snel mogelijk en goed mogelijk kunnen filteren en zuiveren. Belangrijk bij een spuitcabine: de lucht moet met de juiste snelheid afzuigen. Zo’n industriële ventilator komt ook hier behoorlijk goed van pas.  

De onderdelen van een industriële ventilator

We kunnen een simpele opsomming maken. Maar we willen u graag toelichten welke onderdelen u kunt vinden in de industriële ventilator. Uiteraard wordt er in specifieke situaties een speciale ventilator gemaakt, zodat het precies aansluit bij de wensen van de klant. 

Omdat we al eerder de meest gebruikte en verkochte ventilator aanhaalden, doen we dat hier opnieuw. Uitvoering 4 is een direct gedreven ventilator waarbij de waaier direct op de motor-as zit gemonteerd. Onder deze motor wordt een stoel voorzien waardoor de ventilator simpelweg op de grond geplaatst kan worden. Natuurlijk bestaat de ventilator uit een waaier die de lucht verplaatst. De behuizing rondom deze waaier zorgt ervoor dat de lucht via één zijde aangezogen wordt en via de andere zijde uitgeblazen kan worden in de gewenste richting. De inlaatconus zorgt ervoor dat de lucht in een mooie beweging wordt begeleid richting de waaier. Om het tastbaar te maken: zie de afbeelding hieronder.  

Industriële ventilator onderdelen
Industriële ventilator onderdelen

Belangrijke selectiecriteria waarop u een industriële ventilator kunt selecteren?

We kunnen ons voorstellen dat u hier misschien hulp bij kunt gebruiken. Wij staan altijd voor u klaar en beloven dat we snel reageren op onze mail. Even sparren kan via sales@slingerlandtechniek.nl. 

De keuze voor een industriële ventilator hangt af van een aantal toepassingen en omstandigheden van de werkomgeving. Vanzelfsprekend worden in zware industrieën ook zwaardere ventilatoren gebruikt. Een aantal aandachtspunten om op te letten: 

  • De plaatdikte van het materiaal; 
  • Afwerking van het staal; 
  • Laagdiktes van de coating; 
  • Oppervlaktebehandeling alvorens er wordt gecoat; 
  • Afwerking van de hoeken en kantjes; 
  • Afwerking van de behuizing; 
  • Afgelaste of gefelste staaldelen. 

Als u deze punten heeft doorlopen, is het essentieel om goed na te denken over het merk van de motor. De motor is het hart van de industriële ventilator. Wanneer de motor niet draait, zal de ventilator ook stoppen met draaien. Kies daarom voor een lange levensduur voor uw ventilator.  

Bij het uitzoeken van de juiste ventilator komt veel kijken. We begrijpen als geen ander dat het moeilijk is om de juiste toepassing te vinden. Wilt u advies op maat voor uw werkomgeving? Bel ons dan via +31 (0)33 465 13 92 of mail naar sales@slingerlandtechniek.nl. Zo kunnen we kijken naar jouw bedrijfssituatie en kunnen we een oplossing op maat aanbieden.  

Hoe onderhoud je een industriële ventilator?

Een ventilator staat een behoorlijk aantal uren te draaien. En is vaak vervuilde lucht of stofdeeltjes aan het afvoeren: onderhoud is belangrijk om de levensduur van uw ventilator te verlengen. U kunt simpelweg beginnen met het controleren van de roosters van de beveiligingsinrichtingen. Vervang deze roosters eventueel tijdig voordat storingen of zware slijtage een kans krijgt.

Vanzelfsprekend wilt u voorkomen dat schade ontstaat in uw industriële ventilator. Belangrijker nog: de gezondheid van uw collega’s. Een essentieel onderdeel waar voornamelijk onderhoud gepleegd moet worden is de waaier. De waaier zorgt voor de juiste richting van de lucht: afzuigen en blazen. Maak de binnenkant van de industriële ventilator regelmatig schoon. Belangrijk is om de waaier schoon te houden. Wilt u verzekerd zijn van een goed werkende ventilator? Controleer bovenstaande punten dan eens per kwartaal voor het beste resultaat.

Bekijk de industriële ventilatoren van Slingerland Techniek

Heeft u een ventilatieprobleem?

Slingerland Techniek begrijpt dat het voor bedrijven moeilijk is om aan te geven waar ze precies naar op zoek zijn. Om bedrijven optimaal van dienst te kunnen zijn kijken we samen naar de bedrijfssituatie. Vervolgens worden de mogelijke oplossingen besproken zodat we in volledige samenspraak uw bedrijfsprobleem kunnen oplossen.
 
Herkent u zich in deze problematiek en wilt u graag uw eigen situatie bespreken met onze specialisten? Neem dan vandaag nog contact met ons op!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws en acties.
Bij inschrijving ontvangt u direct een welkomstaanbieding!