Informatie
december 9, 2020

3 redenen waarom u best voor een EC dakventilator kiest

Dakventilator

Wanneer u uw bedrijfspand wilt ventileren kunt u ervoor kiezen om dakventilatoren te installeren. Dakventilatoren vallen onder de noemer van mechanische ventilatie en zorgen ervoor dat vervuilde lucht ververst wordt. Maar kiest u dan voor dakventilatoren die voorzien zijn van EC of AC technologie? Wij zetten voor u de belangrijkste zaken op een rijtje.

Wat is het verschil tussen de EC en AC motoren?

In de laatste jaren heeft de EC technologie aan populariteit gewonnen in de ventilatie wereld. Dat komt omdat EC-motoren, oftewel electronically commutated motoren, gebruik maken van gelijkspanning vanuit een geïntegreerde regeltechniek. Hierdoor loopt de motor op een gelijkspanning, maar met een wisselstroomvoorziening wat ervoor zorgt dat de EC technologie het beste uit beide spanningen haalt.

Alle motoren maken gebruik van magnetische veldwisselingen tussen rotor en stator om rond te draaien. EC-motoren maken gebruik van een permanent magneet met zijn eigen magnetische velden die vervolgens ronddraait door de elektromagnetisch velden van het andere onderdeel. AC motoren creëren zowel voor de rotor als voor de stator magnetische velden d.m.v. stroom die door elektrische geleiders wordt gestuurd.

Maar voor welke technologie kiest u nu?

1. EC motoren hebben een hoger rendement en een langere levenduur

Stroom door elektrische geleiders sturen geeft warmte en verlies. De efficiëntie van EC motoren is hoger dan van AC motoren omdat slechts voor één onderdeel van de motor de stroom door de elektrische geleiders wordt gestuurd. Hierdoor heeft de motor minder verlies en wordt de efficiëntie geschat tussen 90% en 95%. We kunnen stellen tot wel 30% efficiënter dan de AC motoren bij deellast. Wanneer u kiest voor een EC motor kiest u voor een grotere investering in vergelijking met de AC motoren. Maar door de verhoogde efficiëntie en het kostenbesparend gebruik van de EC motoren verdient u deze investering ruimschoots terug. En daarnaast gaan EC-ventilatoren over het algemeen langer mee, door een lagere temperatuur in de motor.

2. EC motoren hebben een hoge mate van controle

EC motoren hebben geen frequentieregelaar nodig maar beschikken over een geïntegreerde motorregeling waardoor ze niet boven het gewenste toerental zullen draaien. Dit in tegenstelling tot vele installaties met AC motoren. Traditionele AC motoren kunnen nog wel eens op een hoger toerental draaien dan uiteindelijk nodig is en dit leidt tot grote energieverliezen. Dit maakt dat de snelheidsmodulatie de EC motoren een stuk efficiënter maakt dan de AC motoren.

3. EC motoren met een compact design

Ook onze EC dakventilatoren beschikken over de buitenrotormotor bouwwijze. Door de compacte motor is er meer ruimte voor de luchtstroom van de ventilator. De extra ruimte en de hoge efficiëntie van de motor leiden voor u tot energie besparing.

(Klik om te vergroten)

(Klik & slide om te afbeeldingen te zien)

  • EC motor
  • EC motor
  • EC motor
  • EC motor

 (Bron afbeeldingen: EBM-Papst)

Bekijk de EC en AC dakventilatoren van Slingerland Techniek

Ook voor persoonlijk advies kunt u bij ons terecht

Slingerland Techniek begrijpt dat het voor bedrijven moeilijk is om aan te geven waar ze precies naar op zoek zijn. Om bedrijven optimaal van dienst te kunnen zijn kijken we samen naar de bedrijfssituatie. Vervolgens worden de mogelijke oplossingen besproken zodat we in volledige samenspraak uw bedrijfsprobleem kunnen oplossen.
 
Herkent u zich in deze problematiek en wilt u graag uw eigen situatie bespreken met onze specialisten? Neem dan vandaag nog contact met ons op!