Informatie
april 7, 2021

Wat zijn axiaal ventilatoren en wat kunt u ermee?

axiaal ventilatoren

Ventilatoren zijn er in verschillende varianten. Dat betekent dat er ook voor uw toepassing een juiste ventilator beschikbaar is. We willen u graag meer vertellen over de axiale variant. Wat zijn de voordelen en in welke situatie kunt u deze het beste gebruiken? Lees snel verder. 

Wat kunnen axiaal ventilatoren?

Allereerst: een axiaal ventilator heeft de vorm van een wiel. De ventilator verplaatst de luchtstroom in de lengterichting van de aandrijfas. Zo zijn ze op de naam gekomen: axiaal. Deze ventilatoren kunnen een serieuze hoeveelheid lucht verplaatsen en nemen redelijk weinig plek in vanwege de kleine afmetingen. U kunt de ventilator bijvoorbeeld plaatsen tegen een wand of raam, waarbij de lucht direct naar buiten geleid kan worden.  

Zoals gezegd, axiaal ventilatoren maken gebruik van axiale kracht. Hierdoor is een grote capaciteit beschikbaar om grote hoeveelheden lucht te verplaatsen, in een compacte behuizing. De waaier van de ventilatoren bestaat uit een speciale voorovergebogen schoepen waardoor de lucht getransporteerd wordt. Deze axiaal ventilatoren kunt u het beste gebruiken bij lagedruksystemen. Een bijkomend voordeel? De axiaal ventilator kan geplaatst worden in de buurt van een deur of raam. Hierdoor kan zowel lucht als stof met behulp van een stofzak gefilterd worden. En dat zonder warmteverlies. Om nog een extra voordeel te noemen: axiaal ventilatoren worden steeds compacter gemaakt. Daardoor kunt u deze in kleine ruimtes monteren zonder daar last van te ervaren. Ze zijn tot slot energiezuinig en ook behoorlijk stil.  

Waar kunt u deze voor gebruiken?

Het grote voordeel van een axiaal ventilator is het formaat: deze is behoorlijk compact en verrassend stil. Hierdoor kunt u deze ventilator in verschillende industrieën inzetten. Natuurlijk geven we een aantal voorbeelden: 

  • Agrarische sector: We merken dat onze klanten de axiaal ventilator voornamelijk gebruiken bij stallen. Van varkens, rund, paarden en pluimvee.  
  • Industrie: We plaatsen geregeld een axiaal ventilator in fabriekshallen en werkplaatsen. 
  • Ventilatie: De axiaal ventilator zorgt voor een goede afzuiging van lucht zonder warmteverlies. Ideaal voor bijvoorbeeld de horeca, winkelpanden en bedrijfskeukens. 

De toepassingen voor de axiaal ventilator zijn erg breed. Verschillende varianten en maten zijn verkrijgbaar. Ook kan het materiaal verschillen: metalen of kunststof waaiers. Wilt u weten of de axiaal ventilator geschikt is voor uw bedrijfsruimte? U kunt altijd even vrijblijvend sparren met een van onze specialisten via sales@slingerlandtechniek.nl. Dan zullen wij samen kijken naar de beste oplossing. 

Wat zijn de functies van een axiaal ventilator?

We schreven het hierboven al. De mogelijkheden voor een axiaal ventilator zijn erg breed. Dus wellicht ook voor uw bedrijfsruimte. Overal waar lucht verplaatst moet worden, kan een axiaal ventilator de oplossing bieden. Een hoge capaciteit in een compact formaat: dat zijn prettige voordelen.  

Omdat de lucht axiaal verplaatst wordt, kan deze geplaatst worden tegen een wand of in de buurt van een raam. Door middel van een slang kan de lucht gemakkelijk afgezogen worden naar buiten. Dat is ideaal voor werkruimtes, fabriekshallen en andere industriële plaatsen waar ventilatie noodzakelijk is voor de gezondheid van uw collega’s en producten. De axiaal ventilator kenmerkt zich vooral omdat de lucht gemakkelijk en snel verplaatst kan worden, zonder een gigantische installatie. Wilt u liever de axiaal ventilator direct in een luchtkanaal plaatsen? Ook dat is geen probleem. 

Axiaal ventilatoren

Hoe onderhoudt u een axiaal ventilator?

Onderhoud is voor alle (elektrische) apparaten essentieel om de levensduur te verlengen. Zo geldt dat ook voor uw axiaal ventilator. Voordat we beginnen met de onderhoudstips: zorg ervoor dat de ventilator uitgeschakeld is wanneer u onderhoud uitvoert. Dat is wel zo veilig voor u en uw omgeving.  

We schreven al eerder over de voordelen bij de axiaal ventilator over de afmetingen en de capaciteit. Nog een voordeel om te benoemen: de axiaal ventilator is gemakkelijk zelf te onderhouden. De enige voorwaarde tijdens het onderhoud is dat de ventilator niet onder spanning mag staan. Verder is het onderhoud gemakkelijk uit te voeren door middel van een stofzuiger of perslucht. Het reinigen van de ventilator gebeurt zo op de best mogelijke manier en is simpel zelf te organiseren. De lagers van de motor behoeft geen smering of onderhoud: wel zo makkelijk. Staat de axiaal ventilator in een vervuilde omgeving? Dan is het handig om af en toe het schoepenwiel en het ventilatorhuis schoon te blazen met bijvoorbeeld perslucht. Zo bent u verzekerd van een langere levensduur voor uw axiaal ventilator.  

Meer weten? 

Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van een axiaal ventilator voor uw bedrijfsruimte? Laten we dan even sparren. Via sales@slingerlandtechniek.nl. Onze specialisten staan voor u klaar om de beste oplossing te bieden voor uw ruimte. En ons advies? Dat is vanzelfsprekend gratis.  

Bekijk de axiaal ventilatoren van Slingerland Techniek

Heeft u een ventilatieprobleem? Neem contact met ons op.

Slingerland Techniek begrijpt dat het voor bedrijven moeilijk is om aan te geven waar ze precies naar op zoek zijn. Om bedrijven optimaal van dienst te kunnen zijn kijken we samen naar de bedrijfssituatie. Vervolgens worden de mogelijke oplossingen besproken zodat we in volledige samenspraak uw bedrijfsprobleem kunnen oplossen.
 
Herkent u zich in deze problematiek en wilt u graag uw eigen situatie bespreken met onze specialisten? Neem dan vandaag nog contact met ons op!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws en acties.
Bij inschrijving ontvangt u direct een welkomstaanbieding!