Informatie
maart 31, 2021

Wat is een centrifugale ventilator en hoe werkt het?

Centrifugaal ventilator

Iedereen kent de ventilator. Maar deze variant heeft wat toelichting nodig: dit mechanische apparaat zorgt voor het verplaatsen van lucht of andere gassen onder een hoge snelheid. Zo’n centrifugale ventilator kan goed omgaan met hoge drukverschillen. We leggen u graag alles uit over de deze ventilator, hoe deze werkt en hoe de juiste keuze gemaakt kan worden.

Wat doet een centrifugale ventilator?

We beginnen bij de basis. Een centrifugaal ventilator is een mechanisch apparaat wat zorgt voor het verplaatsen van lucht of andere gassen in een bepaalde richting. Deze centrifugaal ventilator kan uitstekend omgaan met hoge drukverschillen, waardoor u deze in verschillende omgevingen kunt gebruiken. Centrifugaal ventilatoren bevatten vaak een buisvormige behuizing om de uitgaande lucht in een bepaalde richting te leiden. Of over een koellichaam. In sommige gevallen wordt er materiaal door de ventilator getransporteerd. Dan is de beste optie om te kiezen voor rechte schoepen en een open waaier constructie. Verder kan zo’n centrifugale ventilator ook gebruikt worden voor het afzuigen van dampen, gassen en stof. Wilt u de ruimte droogblazen? Ook dat is geen probleem met een centrifugale ventilator.

Waar kunt u de centrifugale ventilator inzetten?

Een centrifugaal ventilator is geschikt in verschillende toepassingen. Vaak worden deze besteld voor (industriële) keukens, kantoren, scholen, werkplaatsen en de horeca. Een groot voordeel van de centrifugale ventilator is het geluidsniveau: deze ligt een stuk lager waardoor het plaatsen van deze ventilator prima geschikt is voor op kantoor of op scholen. Ook in zwaardere industrieën zoals het afzuigen bij een houtbewerkingsmachine is voor de centrifugale ventilator geen probleem. 

Een aantal voorbeelden van functies van een centrifugaal ventilator:

 • Afzuigen van dampen;
 • Afzuigen van gassen en stof;
 • Droogblazen van de ruimte;
 • Koelen en verhitten;
 • Transporteren van bulk;
 • Luchtverversing;
 • Filtering

Hoe werkt een centrifugale ventilator?

Een centrifugaal ventilator heeft een lage luchtcapaciteit maar een hoge resistentie tegen verschillende luchtdrukken. Dat komt omdat een centrifugaal ventilator de snelheid en het volume van de luchtstroom kan verhogen met behulp van de draaiende waaiers in de ventilator. De ventilator gebruikt de centrifugale kracht wat wordt geleverd door de rotatie van de waaiers. Op deze manier wordt kinetische energie van de lucht of gassen verhoogd in een hogere druk.

Wanneer de waaiers draaien, worden de gasdeeltjes in de buurt van de waaiers weggeslingerd en verplaatsen zich vervolgens richting het ventilatorhuis. Het gas wordt via uitlaatkanalen naar de uitgang toe geleid. Is het gas afgeworpen? Dan neemt de gasdruk in het middelste gebied van de waaiers af. Het gas uit de waaieroog stroomt naar binnen om vervolgens de luchtdruk te normaliseren. Deze cyclus herhaalt zich waardoor het gas continu kan worden verplaatst. Om het af te maken: een foto van zo’n centrifugale ventilator

Centrifugaal ventilator

Belangrijke criteria voor de juiste centrifugaal ventilator

Wanneer u opzoek bent naar een centrifugaal ventilator, is het belangrijk om een aantal essentiële vragen te stellen. Er zijn veel beschikbare opties, waardoor de keuze misschien lastiger is. Wij willen u graag helpen met een aantal criteria. Natuurlijk is de basis het belangrijkste: in wat voor werkomgeving wordt de ventilator gebruikt? Werkomstandigheden en de omgeving spelen een grote rol. We sommen een aantal punten voor u op:

We sommen een aantal punten voor u op:

 • Hoeveel lucht en druk moet de ventilator aankunnen?
 • Wat is de beschikbare voeding op locatie?
 • Wat voor type aandrijving wenst u?
 • Wat voor soort medium wordt er getransporteerd?
 • Heeft u te maken met hogere temperaturen?
 • Zal de centrifugaal ventilator een binnen- of buitenopstelling hebben?
 • Wat is de gewenste geluidsdruk?
 • Hoe zit het met de explosieveiligheid?

Zo blijkt dat er behoorlijk wat aspecten zijn waarbij de juiste keuze essentieel is. Voor iedere toepassing geldt een ander criteria. Alvast even sparren met een van onze specialisten? Dat kan via sales@slingerlandtechniek.nl.

Hoe kunt u de centrifugale ventilator onderhouden?

Voorkomen is beter dan genezen: zo ook met een centrifugaal ventilator. Onderhoud is belangrijk voor ieder apparaat in uw werkomgeving. Een groot voordeel is dat er geen speciaal gereedschap nodig is om onderhoud uit te voeren aan uw centrifugaal ventilator. Een kleine tip vooraf: voer het onderhoud uit wanneer de stroom is losgekoppeld. Vanzelfsprekend mogen alleen geschoolde mensen en vakkundig personeel het onderhoud uitvoeren aan de centrifugaal ventilator. Omdat de centrifugale ventilator om kan gaan met hoge drukverschillen, is het belangrijk om dit onderhoud tijdig te laten uitvoeren.

Het insmeren van de lagers in de juiste tijdsintervallen met de juiste hoeveelheid vet: daar heeft u een specialist voor nodig. Wordt dit onderhoud niet op de juiste manier uitgevoerd, dan is er kans van blijvende schade. Verder wordt er tijdens het onderhoud gekeken naar de spanning van de snaren voor het optimale gebruik van uw centrifugale ventilator. Zo wordt de levensduur bevorderd. De flexibele koppeling in de centrifugaal ventilator wordt gecontroleerd en wordt eens in de 3.000 bedrijfsuren gesmeerd met het aanbevolen smeermiddel. Tot slot worden alle onderdelen die met de luchtstroom in contact zijn gekomen gecontroleerd en vervolgens gereinigd. Zo bent u verzekerd van de best onderhouden centrifugale ventilator.

Voor iedere toepassing en werkomgeving gelden andere criteria. De zoektocht naar de juiste centrifugale ventilator kan een uitdaging zijn. Gelukkig kunt u volledig vrijblijvend bellen met een van onze specialisten via 033 – 465 13 92. Wilt u liever mailen? Dat kan via sales@slingerlandtechniek.nl. We staan voor u in de startblokken.

Bekijk de centrifugale ventilatoren van Slingerland Techniek

Heeft u een ventilatieprobleem? Neem contact met ons op.

Slingerland Techniek begrijpt dat het voor bedrijven moeilijk is om aan te geven waar ze precies naar op zoek zijn. Om bedrijven optimaal van dienst te kunnen zijn kijken we samen naar de bedrijfssituatie. Vervolgens worden de mogelijke oplossingen besproken zodat we in volledige samenspraak uw bedrijfsprobleem kunnen oplossen.
 
Herkent u zich in deze problematiek en wilt u graag uw eigen situatie bespreken met onze specialisten? Neem dan vandaag nog contact met ons op!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws en acties.
Bij inschrijving ontvangt u direct een welkomstaanbieding!