Informatie
9 November 2020

Waarom is ventilatie onmisbaar?

Ventilatie

Ventilatie is het vervangen van een deel van de lucht door een ander deel. Meestal wordt vervuilde lucht vervangen door zuivere lucht. Ventilatie moet leiden tot een verhoging en verbetering van de zuiverheid van lucht. In dit artikel komt u te weten wat de belangrijkste redenen zijn om te ventileren.

Waarom is ventilatie belangrijk?

Een gezonde leef- en werkomgeving is essentieel om optimale werkprestaties te leveren. Een goede ventilatie is daarom onmisbaar. Ruimtes die slecht geventileerd zijn kunnen meerdere gezondheidsklachten met zich meebrengen. Denk hierbij aan hoesten, verkoudheid, hoofdpijn, vermoeidheid, … Daarnaast bestaat het gevaar tot schimmelvorming. Het is daarom belangrijk om tijdig aandacht te besteden aan uw ventilatie.

“Zelfs wanneer er zich geen mensen bevinden of activiteiten plaatsvinden in een binnenklimaat kan vocht ontstaan die de lucht vervuilt.”

Het is vast geen verassing dat de activiteiten die mensen in een binnenklimaat uitvoeren leiden tot luchtvervuiling. Hierbij kunt u denken aan simpelweg het bewegen en ademen van mensen, maar ook koken, verwarmen en roken leiden tot een vervuilde lucht. In de industrie geldt dit natuurlijk eens zoveel voor bijvoorbeeld productiehallen. Maar zelfs wanneer er zich geen mensen bevinden of activiteiten plaatsvinden in een binnenklimaat kan vocht ontstaan die de lucht vervuilt. Ventilatie zal ervoor zorgen dat deze verontreinigde lucht wordt vervangen door verse lucht.

3 redenen waarom ventilatie onmisbaar is:

1)  Verbeterde luchtkwaliteit

Het is algemeen bekend dat mensen gebaat zijn bij het inademen van verse lucht. Uitgeademde lucht moet daarom zo snel mogelijk weggestroomd zijn zodat vervolgens verse lucht weer ingeademd kan worden. Indien uw binnenklimaat te weinig geventileerd wordt zal er onvoldoende verse lucht rond gecirculeerd worden. Dit heeft een direct effect op de luchtkwaliteit en dus ook op de gezondheid van mensen.

2)  Verhoogde productiviteit

Een slechte luchtkwaliteit kan zorgen voor verschillende gezondheidsklachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Een tekort aan frisse lucht kan ook leiden tot concentratieverlies. Wilt u de productiviteit van uw mensen verhogen? Of simpelweg het humeur van uw naasten verbeteren? Wellicht dat een betere ventilatie de oplossing is.

3)  Noodzakelijke vochtafdrijving

In de inleiding van dit artikel bespraken we al kort het feit dat een slechte ventilatie kan leiden tot schimmelvorming. Naast het feit dat schimmels moeilijk te verwijderen zijn, is het ook heel erg slecht voor de gezondheid. Deze schimmels ontstaan doordat het vrijgekomen vocht nergens naar toe kan. Het vocht zal vervolgens gaan condenseren op ramen, muren en plafonds. Voorkom dat vrijgekomen vocht leidt tot schimmelvorming door tijdig uw ventilatie in orde te maken.

Soorten mechanische ventilatiesystemen voor woningen

Mechanische ventilatie kan op verschillende manier uitgevoerd worden. Het is mogelijk om de toe- en afvoer van lucht volledig mechanisch te laten verlopen, maar er bestaan ook ventilatiesystemen waarbij dit gedeeltelijk kan gebeuren. Zo bestaan er drie verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen:
Ventilatiesystemen

Wat voor ventilatiesysteem het best geschikt is voor uw binnenklimaat hangt af van een aantal factoren zoals het type de grootte van het binnenklimaat.

Ventileren in de industrie

Slingerland Techniek is gespecialiseerd in industriële ventilatoren. Ventileren in de industrie is namelijk iets heel anders dan woonhuis ventilatie. Zo bestaan er veel verschillende gebouwen die verschillende functies hebben. Deze gebouwen hebben dan ook andere ventilatie vereisten.

  • Kantoorruimtes: Belang van het comfort van de werknemers. Hiervoor wordt gekeken naar verse lucht verdeling, de juiste temperatuurregeling en verwijdering van CO2.
  • Fabriekshallen: Belang van het efficiënt verwijderen van stof en giftige gassen.
  • Datacenters: Belang van het beschermen van de installaties tegen oververhitting.
 

Voor elke ondernemer moeten de veiligheid, gezondheid en het welzijn van medewerkers een van de belangrijkste zaken zijn. Naast het aantrekkelijk maken van uw bedrijf voor uitstekende personeelstools, kan het ook jaarlijks veel geld besparen. De financiële verliezen als gevolg van verwondingen, ziekten en andere gezondheidsproblemen worden dikwijls onderschat. Door luchtverontreinigende stoffen te reinigen, stofdampen te verwijderen en grote hoeveelheden frisse lucht te binnen te brengen, zijn industriële ventilatiesystemen een van de eerste verdedigingslinies tegen ziekten. 

Goede ventilatie is de sleutel tot een veilige en gezonde werkplek voor medewerkers. Een goed ontworpen industrieel ventilatiesysteem kan de gezondheid van uw werknemers verbeteren en het risico op arbeidsongevallen verminderen.

4 redenen waarom industriële ventilatie een must is:

  • Zorgt voor continue frisse lucht van buitenaf
  • Bescherm medewerkers van een hitteberoerte
  • Verminder het risico op brand of explosie
  • Verminder blootstelling aan verontreinigende stoffen in de lucht

Bovendien maakt het hebben van een industrieel ventilatiesysteem een grondige herziening van uw proces overbodig. Na fabricage en installatie kan een goed ontworpen ventilatiesysteem vervuilde lucht binnen enkele minuten afvoeren. In sommige gevallen gaat het zelfs nog sneller, afhankelijk van de grootte van de ruimte en de ventilator.

Houd bij het plannen van het systeem rekening met de bron van vervuiling. In de keuken bevinden de ventilatiegaten zich boven de kookplaat. Maar dit is in bepaalde werkomgevingen niet altijd handig of efficiënt. Om de beste luchtkwaliteit binnenshuis te behouden, is het ontwerpen of installeren van een luchtverontreinigingsbeheersingssysteem essentieel voor.

Heeft u een ventilatieprobleem?

Slingerland Techniek begrijpt dat het voor bedrijven moeilijk is om aan te geven waar ze precies naar op zoek zijn. Om bedrijven optimaal van dienst te kunnen zijn kijken we samen naar de bedrijfssituatie. Vervolgens worden de mogelijke oplossingen besproken zodat we in volledige samenspraak uw bedrijfsprobleem kunnen oplossen.
 
Herkent u zich in deze problematiek en wilt u graag uw eigen situatie bespreken met onze specialisten? Neem dan vandaag nog contact met ons op!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws en acties.
Bij inschrijving ontvangt u direct een welkomstaanbieding!