Case studie

RVS centrifugaal ventilator voor een banddroger in de champignonindustrie

Onze industriële RVS centrifugaal ventilator kwam recent van pas in de champignonsector, waar men de ambitie had om volop in te zetten op kringlooplandbouw en duurzame processen. Bij Slingerland zaten we uitgebreid samen met de klant in kwestie, voor de ideale eindoplossing. Lees er hier alles over.

Industriële RVS Ventilatoren om bij te dragen aan kringlooplandbouw

Bij Slingerland zetten we onze RVS centrifugaal ventilatoren recentelijk in om bij te dragen aan kringlooplandbouw in de champignonketen. Een van de modernste kwekerijen van de wereld koesterde namelijk de ambitie om nog meer te moderniseren. Het doel? Milieubewuster kweken. Hoe? Door, naast zelf energie op te wekken, via champost (champignoncompost) ook de reststroom uit het kweekproces weer hoogwaardig in te zetten. En dus ging het bedrijf van start met de realisatie van een biomassacentrale en champostdrogerij, waarin onze industriële ventilatoren niet konden ontbreken.

Met onze RVS centrifugaal ventilatoren bouwde men een champostdrogerij

In de champostdrogerij worden onze RVS centrifugaal ventilatoren gebruikt om in het droogproces samen te werken met een banddroger. Tijdens dit droogproces wordt de champost gedroogd, om vervolgens verwerkt te worden tot pallets. Deze pallets dienen als duurzame vervanger voor kunstmest. Als dat geen mooie cirkelbeweging is! De drooginstallatie wordt voorzien van energie door een bio-energiecentrale. Deze energiecentrale levert warmte en elektra, opgewekt uit regionaal snoeihout en verkregen uit duurzaam bosbeheer.

Welke industrie ventilatoren RVS hebben wij precies ingezet?

Slingerland leverde voor dit project 8 RVS centrifugaal ventilatoren, met elk een capaciteit van 150.000 m3/h bij 1200 Pa bij 60°C. Deze industriële ventilatoren zijn uitgerust met een 110kW 6-polige WEG-motor. De delen die in contact komen met de luchtstroom bestaan uit RVS 304 en de motorstoel, die uit staal bestaat, is voorzien van een speciale coating. De ventilatoren zijn vervaardigd in een ATEX-uitvoering met EX-aanzuigconus geschikt voor Zone 22.

De klasse III RVS waaier is voorzien van achterwaarts gebogen schoepen, inclusief contraschoepen op de achterzijde om onderdruk te creëren bij de asdoorvoer en om stofbelasting bij afasdichting te verminderen. Daarnaast zijn de RVS centrifugaal ventilatoren voorzien van een asafdichting met koperen ring, geschikt voor een ATEX-situatie en bestendig tegen hogere temperaturen. De ventilator is daarbovenop uitgerust met een aluminium koelwaaier, voor extra motorkoeling.

Ten slotte hebben we in het huis van de ventilator 2 inspectiedeuren voorzien, voor tussentijdse inspecties en reinigingsmogelijkheden. Er is ook een IFM EX-speedsensor aangebracht, zodat men de ventilator extra kan beveiligen tegen overspeed. Het ventilatorhuis is in 3 delen geproduceerd om compacter te kunnen transporteren en is eenvoudig te onderhouden. Bij afname is er een FAT-test gedaan, inclusief runningtest op maximaal toerental. We leverden de ventilator af met een balanceerrapport, materiaalcertificaten, coatingcertificaat en sensor functietest.

Project waarbij je onze RVS centrifugaal ventilatoren wel kunt gebruiken? Contacteer ons!

Zo vormden onze RVS 304 centrifugaal ventilatoren een prachtige oplossing voor een unieke situatie. Ook voor vezeldroging, zoals in dit vergelijkbare project, en voor een drooginstallatie van veevoederindustrie kwamen ze bovendien als geroepen. Heb ook jij een project of bedrijf waarbij onze industriële ventilatoren ondersteuning kunnen bieden? We zitten graag met je samen tijdens een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te overlopen!

Lees andere interessante casestudies
24X Axiaal ventilator voor een vissersschip
24X Axiaal ventilator voor een vissersschip
RVS centrifugaal ventilatoren voor Europees huisdiervoederbedrijf
RVS centrifugaal ventilatoren voor Europees huisdiervoederbedrijf
Centrifugaal ventilatoren voor de afzuiging van een straal- en conserveringshal
Centrifugaal ventilatoren voor de afzuiging van een straal- en conserveringshal
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws en acties.
Bij inschrijving ontvangt u direct een welkomstaanbieding!