Informatie

1 november 2020

Alles wat je moet weten over industriële ventilators

In ons informatieartikel over ventilatie vertelden we reeds meer over het belang van ventileren, de verschillende ventilatiesystemen en het ventileren in de industrie. Heb je dat nog niet gelezen? Klik dan hier. In dit artikel gaan we dieper in op de materialen die ventilatie in uw ruimtes mogelijk maken: ventilatoren. 

Een ventilator is een draaiende machine met een draaiend onderdeel die ervoor zorgt dat lucht of een gas in beweging wordt gebracht. Een ventilator wordt gebruikt om bijvoorbeeld een ruimte te voorzien van verse lucht of om vervuilde lucht af te zuigen. Meestal wordt de waaier van een ventilator aangedreven door een elektrische motor. 

Onderdelen van industriële ventilators

  • Slakkenhuis / behuizing
  • Het wiel / rotoblad
  • De stoel
  • De inlaatconus
  • De motor

De aanzuigzijde is de zijde waar de zuivere lucht wordt aangezogen. Vervolgens verplaatst de lucht zich door de behuizing naar de uitblaaszijde van de ventilator. 

Onderdelen ventilator
Onderdelen ventilator

Het hart van een ventilator is eigenlijk de waaier. Deze bepaald hoeveel lucht en druk de ventilator kan verplaatsen. Ook de efficiëntie van de waaier is heel belangrijk. Er zijn drie verschillende soorten waaiers:

  • Voorwaarts gebogen schoepen (veel lucht, lage druk)
  • Radiaal – rechte schoepen (materiaal transport)
  • Achterwaarts gebogen schoepen (veel lucht, hogere druk)

Welke soorten industriële ventilators bestaan er?

Ventilatoren kan men indelen in axiaal ventilatoren en radiaal ventilatoren. Bij een axiaal ventilator wordt de luchtstroom parallel met de as verplaatst. Bij een radiale ventilator stroomt de lucht parallel aan de as in, maar verlaat het de ventilator dwars (radiaal) op de lengterichting. Welk type ventilator je nodig hebt hangt af van het toepassingsgebied.
 

1. Axiaalventilator

Bij een axiaal ventilator stroomt de lucht evenwijdig aan de aandrijfas door de waaier. Hieraan ontleent dit type dan ook zijn naam. Aangezien de vereiste voorstuwing van de lucht verkregen wordt door een aantal enigszins schroefblad vormige schoepen die zich loodrecht op de stroomrichting van de lucht bewegen, spreekt men ook wel van een schroefventilator.

Axiaal ventilatoren kunnen in vergelijking met centrifugaal ventilatoren een grote hoeveelheid lucht verplaatsten met weinig elektrisch vermogen. Aangezien deze ventilatoren geen hoge druk kunnen realiseren worden ze het best gebruikt bij lage druk systemen. Bijkomende nadelen zijn de turbulentie en een hoog geluidsniveau. Naargelang de opstelling van de constructie bestaan er verschillende soorten axiaal ventilatoren. Voorbeelden zijn wand- en ringventilatoren.

In de meest gangbare uitvoering bestaat dit type uit een waaier, met eromheen een behuizing (luchtgeleidingsring) en voor de aandrijving een elektromotor (AC of EC). De behuizing dient vaak ook als wandbevestiging. Als de axiaal ventilator voor montage in een leidingstelstel wordt geïntegreerd geeft men hem ook wel de naam buisventilator. Meestal hebben ze dan aan beide zijde een flens om hem te bevestigen aan de buizen. Axiale ventilatoren die geen behuizing hebben worden ook wel aangeduid als tafel of plafondventilators.

2. Radiaal ventilator

Deze industriële ventilators zuigen de lucht parallel aan op de as, en verlaat hem haaks op de as. Of anders gezegd, deze machine zuigt de lucht in het midden van de waaier axiaal toe om hem dan door de roterende schoepen te drukken en radiaal naar buiten geslingerd te worden. De luchtstroming wordt dus eigenlijk in de waaier haaks omgebogen.

Om deze waaier is meestal net zoals bij een axiaal ventilator een slakkenhuis voorzien. Het aan de omtrek van de waaier uittredende gas veroorzaakt snelheidsenergie die hierin in potentiële energie wordt omgezet.

Centrifugale (of radiale) ventilatoren verplaatsen kleinere luchthoeveelheden, maar kunnen een grotere druk opbouwen. Daarom worden ze ook het best gebruikt bij hoge druk systemen. Daarnaast gebruiken centrifugale ventilatoren weinig energie. Ze zijn uitermate geschikt om lucht te verplaatsen in onderdruk en/of overdruk systemen en zorgen voor een stabiele luchtverplaatsing in een kanaal. Houdt er desondanks rekening mee dat centrifugaal ventilatoren van doorgaans van groot formaat en zwaar in gewicht zijn.

De verschillen tussen axiaal en radiaal ventilatoren

Axiaal vs centrifugaal ventilatoren

Overige types

Dakventilator

Dakventilator

Een dakventilator wordt geplaatst in het dak en zorgt ervoor dat de ventilatie goed is waardoor vervuilde lucht niet blijft hangen. Een dakventilator valt onder de mechanische ventilatie. Lees meer over de dakventilatoren van Slingerland Techniek door op de titel te klikken.

Buisventilator

Buisventilator

Een buisventilator (of kanaalventilator) wordt ingebouwd tussen twee ventilatiebuizen en wordt vaak gebruikt in situaties waar meer luchtweerstand overbrugt moet worden dan met een axiaal ventilator. Lees meer over de buisventilatoren van Slingerland Techniek door op de titel te klikken.

Boxventilator

Boxventilator

Boxventilatoren zijn te vergelijken met radiale ventilatoren. Het verschil is dat boxventilatoren geen slakkenhuis hebben. Boxventilatoren hebben een vergelijkbaar effect als bij buisvenilatoren, maar dan met een radiale waaier aan de binnenzijde. Lees meer over de boxventilatoren van Slingerland Techniek door op de titel te klikken.

Advies op maat

Een investering in een kwalitatieve ventilator voor utiliteits- of industrie doeleinden kan veel ongemak oplossen en voorkomen. Bij de aanschaf van industriële ventilators is het belangrijk dat u er goed op let welk type ventilator u waar gebruikt. We hopen dat bovenstaande informatie u al in de juiste richting heeft gebracht. Wilt u echter verzekerd zijn van een goede ventilator keuze raden we aan om contact met ons op te nemen. Wij nemen uitgebreid de tijd om de verschillende opties met u door te nemen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws en acties.
Bij inschrijving ontvangt u direct een welkomstaanbieding!