Informatie
juni 24, 2021

Het rendement van een centrifugaal ventilator bepalen.

Centrifugal fans

Zoals u weet, zijn er voor vrijwel alle toepassingen specifieke ventilatoren beschikbaar. In dit informatie artikel gaan we u een voorbeeld geven van het rendement van een centrifugaal ventilator. Wilt u meer weten over het werkpunt of rendement van uw ventilator, contacteer ons dan op sales@slingerlandtechniek.nl

Centrifugaal ventilatoren t.b.v. droogsystemen

Deze week tijdens het prospecteren belde ik met een potentiële klant die mest droogsystemen levert aan pluimveebedrijven.

Uit de klant zijn verhaal bleek dat het in de herfst en winter heel belangrijk is om mest goed te drogen omdat droge mest zorgt voor minder gewicht, dus minder kosten. Het drogen van deze mest doen ze met behulp van centrifugaal ventilatoren. Deze worden gebruikt om lucht in te blazen. Na ons gesprek was de klant eigenlijk onmiddellijk geïnteresseerd om kennis te maken omdat de centrifugaal ventilator een belangrijk onderdeel was van zijn droogsysteem.

Na het aangename gesprek stuurde ik hem een mailtje met een link van onze centrifugaal ventilatoren. De klant is toen zelf in onze selectie tabellen gaan zoeken en stuurde mij niet veel later volgend bericht;

Email communicatie

Dag Steven,

Bedankt voor je mail.

Als ik even door de sheets heen scrol, kom ik eigenlijk geen centrifugaal ventilator tegen van 7,5KW die 15.000m3h geeft met 2500 pascal druk.

Weet jij welke ik dan moet hebben?

Reactie

Dag Meneer,

Ik heb u aanvraag even bestudeerd, maar we denken dat dit inderdaad onmogelijk is. Als iemand anders deze ventilatoren wel kan leveren, dan ben ik heel benieuwd naar de ventilator curves. Want het lijkt erop dat deze ventilatoren energie opwekken…

Om het rendement van een centrifugaal ventilator te bepalen hebben we het volgende nodig:
Opgenomen vermogen bereken je met de volgende formule:
Luchthoeveelheid x totaal druk : 3600 : (rendement x 10)  = opgenomen vermogen

Als we dit invullen met de lucht en drukgegevens die u doorgeeft en met de aanname dat deze ventilator 87% efficiëntie heeft komen we op volgende formule:

15.000 m3/h x 2500 Pa : 3600 : 870 = 11.97 kW…

Dus een ventilator met een rendement van 87% heeft een opgenomen vermogen van 11,97kW. Dit betekent dat hij dit nooit redt met een 7,5kW motor. 

Als we dezelfde formule invullen met 110% efficiëntie (dit is onmogelijk want dan genereert de machine energie) komen we op de volgende gegevens:

15.000 m3/h x 2500 Pa : 3600 : 1100 = 9.46 kW…

Dus zelfs met deze efficiëntie haalt de ventilator het niet om onder de 7,5kW te komen.

Met deze uitleg was de klant natuurlijk bereid om de curves van de collega’s op te sturen.

Het rendement van een centrifugaal ventilator berekenen grafiek

Conclusie

Na het bestuderen van de curves hierboven zagen we dat de getallen iets anders waren. Uit de curve kun je opmaken dat de ventilator 12.000 m3/h lucht kan verplaatsen met 1900 pascal druk. 

12.000 m3/h x 1900 Pa :3600 : 870 = 7,2kW 

Dit is al een vrij efficiënte ventilator. Maar we weten eigenlijk nog steeds niet of ze spreken over dynamische druk of totaal druk. Heel benieuwd zijn we dus nog wat verder gaan googlen en hebben we uiteindelijk ook tekeningen van de ventilator gevonden. Deze ventilator heeft een inlaat van 285mm..

Als er door deze inlaat 12.000 m3/h aangezogen wordt dan heb je een snelheid van 55 meter per seconde en dynamisch drukverlies van 1800 Pa, er blijft dus bijna niks meer over voor het systeem. Het is dus zeer waarschijnlijk dat deze ventilator ergens links op de curve zijn werkpunt heeft. Dus minder lucht verplaatst en meer druk opbouwt.

Omdat ook deze gegevens niet echt overeen kwamen met wat de klant wenste hebben ze ons toestemming gegeven om de ventilator door te meten. 

We hebben metingen uitgevoerd en de werkelijke ventilator curve gecreëerd, zie onderstaande tabellen (de blauwe stippellijn is wat de collega’s beweren dat de ventilator doet, en de rode lijn is wat wij gemeten hebben).  

Na deze metingen hebben wij kunnen aantonen dat de ventilator niet doet wat de leverancier belooft, en daarom hebben wij nu alternatieve geleverd met 5,5kW motorvermogen. Deze gaan hetzelfde resultaat geven.  

Werkelijk gemeten curves

Het rendement van een centrifugaal ventilator berekenen grafiek

Heeft u een ventilatieprobleem? Neem contact met ons op.

Slingerland Techniek begrijpt dat het voor bedrijven moeilijk is om aan te geven waar ze precies naar op zoek zijn. Om bedrijven optimaal van dienst te kunnen zijn kijken we samen naar de bedrijfssituatie. Vervolgens worden de mogelijke oplossingen besproken zodat we in volledige samenspraak uw bedrijfsprobleem kunnen oplossen.
 
Herkent u zich in deze problematiek en wilt u graag uw eigen situatie bespreken met onze specialisten? Neem dan vandaag nog contact met ons op!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws en acties.
Bij inschrijving ontvangt u direct een welkomstaanbieding!